VÅR HISTORIA – BOGESUNDS DÅ OCH NU

Bogesunds Väveri grundades 1934 av Fritz Cardell och Hans Philipp i Ulricehamn, en ort som tidigare var känt under just namnet Bogesund. Företaget etablerades i nybyggd fastighet vid sjön Åsunden och än idag bedrivs verksamheten i samma lokaler.

Från början tillverkades och såldes gardiner, möbeltyger och sängöverkast till konsumenter. Då fanns kundkretsen endast i Sverige, medan mer än hälften av dagens kunder finns utomlands.

I dag är vi cirka 30 personer som producerar allt från vår fabrik i Ulricehamn. En liten grupp av vävare och tekniker sköter moderna vävmaskiner som producerar cirka 10 000 meter inredningstextilier varje vecka. När företaget grundades var maskinerna mekaniska och varje vävstol bemannades av en vävare. Totalt behövdes över 150 medarbetare för att producera, sälja och administrera motsvarande mängd tyg.

Under 1970-talet utvecklades Bogesunds till att bli en ledande leverantör av textilier för offentliga miljöer. Så är det fortfarande, du hittar Bogesunds tyger exempelvis på kontorsstolar, på säten i skolaulor och i tågvagnar.

På 1980-talet började vi byta ut de mekaniska vävstolarna mot moderna elektroniska maskiner. Idag tillverkas alla textilier vid fabriken i Ulricehamn med hjälp av 30 datoriserade och elektroniska jaquard- och skaftvävmaskiner.

Bogesunds är idag ett modernt väveri med kunskap och teknik för att kunna designa, utveckla och producera framtidens inredningstyger. Förutom vår anläggning i Sverige har vi dotterbolag i USA och mer än hälften av vår produktion går idag på export. Viktiga marknader utanför Skandinavien är Tyskland och USA.

MILSTENAR

1934 – den ursprungliga fabriken byggdes som idag används till kontor och utställning.

1940-talet – spol- och varpsal byggdes.

1960-talet – ny väverihall och appretur uppfördes.

1970-talet – nytt garnlager byggdes.

1980-talet – nytt färdiglager byggdes.

1984 – Som 3:e generationens ägare tar Bengt och Åke Cardell tar över företaget.

1980-talets slut – dotterbolaget Bogesunds Inc. startades i USA.

1990-tal – blir certifierade enligt ISO 9001 och 14001.

2000-tal – stora investeringar i nya jaquardväv- och beredningsmaskiner.

2014 – företaget fyller 80 år som svensk kvalitetsvävare

2014 – affärsområdena Textile Performance och Swedish Collection lanseras.

2015 – 4:e generationen tar över styrningen av företaget då Åkes dotter Karin blir VD.