FAST FÖRANKRAD MEN ALDRIG STILLA

Bogesunds Väveri har vävt textilier i över 80 år. Än idag ligger fabriken på samma natursköna plats i Ulricehamn där allt en gång startade.
Inom våra väggar korsas tradition och erfarenhet med nytänkande och innovationslust!

Bogesunds Väveri grundades 1934 av Fritz Cardell och Hans Philipp i Ulricehamn, en ort som tidigare var känt under just namnet Bogesund. Företaget etablerades i nybyggd fastighet vid sjön Åsunden och än idag bedrivs verksamheten i samma lokaler.

Från början tillverkades och såldes gardiner, möbeltyger och sängöverkast till konsumenter. Då fanns kundkretsen endast i Sverige, medan mer än hälften av dagens kunder finns utomlands.

I dag är vi cirka 30 personer som producerar allt från vår fabrik i Ulricehamn. En liten grupp av vävare och tekniker sköter moderna vävmaskiner som producerar cirka 10 000 meter inredningstextilier varje vecka. När företaget grundades var maskinerna mekaniska och varje vävstol bemannades av en vävare. Totalt behövdes över 150 medarbetare för att producera, sälja och administrera motsvarande mängd tyg.

Under 1970-talet utvecklades Bogesunds till att bli en ledande leverantör av textilier för offentliga miljöer. Så är det fortfarande, du hittar Bogesunds tyger exempelvis på kontorsstolar, på säten i skolaulor och i tågvagnar.

På 1980-talet började vi byta ut de mekaniska vävstolarna mot moderna elektroniska maskiner. Idag tillverkas alla textilier vid fabriken i Ulricehamn med hjälp av 30 datoriserade och elektroniska jaquard- och skaftvävmaskiner.

Bogesunds är idag ett modernt väveri med kunskap och teknik för att kunna designa, utveckla och producera framtidens inredningstyger. Förutom vår anläggning i Sverige har vi dotterbolag i USA och mer än hälften av vår produktion går idag på export. Viktiga marknader utanför Skandinavien är Tyskland och USA.

MILSTENAR

1934 – den ursprungliga fabriken byggdes som idag används till kontor och utställning.

1940-talet – spol- och varpsal byggdes.

1960-talet – ny väverihall och appretur uppfördes.

1970-talet – nytt garnlager byggdes.

1980-talet – nytt färdiglager byggdes.

1984 – Som 3:e generationens ägare tar Bengt och Åke Cardell tar över företaget.

1980-talets slut – dotterbolaget Bogesunds Inc. startades i USA.

1990-tal – blir certifierade enligt ISO 9001 och 14001.

2000-tal – stora investeringar i nya jaquardväv- och beredningsmaskiner.

2014 – företaget fyller 80 år som svensk kvalitetsvävare

2014 – affärsområdena Textile Performance och Swedish Collection lanseras.

2015 – 4:e generationen tar över styrningen av företaget då Åkes dotter Karin blir VD.

MILJÖ OCH KVALITET – ALLTID I FOKUS

På Bogesunds arbetar vi aktivt med hållbar utveckling. Vi tar ett miljöansvar under hela kedjan – från inköp av råvaror fram till leverans till kund. Vi strävar efter att verksamheten ska göra minsta möjliga miljöpåverkan.

Vid utvecklingen av nya textilier analyserar vi miljöpåverkan och väljer material med omsorg. Råvarorna som vi använder har alltid ett väldokumenterat ursprung. All tillverkning sker vid vår anläggning i Ulricehamn. Därför har vi har full kontroll över produktionen, som också är miljöcertifierad enligt ISO 14001. Många av våra tyger är dessutom miljömärkta med EU Ecolabel, Europas officiella miljömärke.

Vi packar och levererar textilier rullade på återvinningsbara pappershylsor och med återvinningsbar plast runt om. Bogesunds har ett nära samarbete med leverantörer och kunder vilket minimerar antalet transporter med tomma lastbilar.

Vårt miljöledningssystem hjälper oss att optimera resursutnyttjandet och att ständigt hitta förbättringsområden.

KVALITET

Kundens önskemål är utgångspunkten i vårt kvalitetsarbete. Genom att erbjuda produkter med lång livslängd samt bästa service och leveranssäkerhet ska vi uppfylla våra kunders krav och förväntningar.

På Bogesunds arbetar vi med ständiga förbättringar av verksamheten och är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Vi lägger stor vikt vid att upptäcka fel tidigt i produktionskedjan och att hela tiden kartlägga och förfina våra processer.

LEVERANSSÄKERHET

Att hålla vad man lovar är ett ledord i vår verksamhet. Målsättning är att kunna leverera våra lagertyger inom Swedish Collection inom  24 timmar efter mottagen order (gäller vid volymer upp till 20 m). Saknas önskad volym, vilket innebär nyproduktion skall leverans ske max tre veckor efter mottagen order (gäller volymer upp till 100 m och ej specialartiklar).  Vi arbetar ständigt med att förbättra vår service och idag har vi en leveranssäkerhet på ca 98 %, något vi vet kan bli ännu bättre.

VÅRA CERTIFIKAT

SS-EN ISO 9001:2008 och SS-EN ISO 14001:2004

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut intygar att Bogesunds Väveri AB har ett kvalitet & miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS-EN ISO 9001:2008 och SS-EN ISO 14001:2004 vad gäller: Utveckling, tillverkning och marknadsföring av inredningstextilier.

Licens nr. SE/016/006

EU Ecolabel intygar att flera av våra tyger överensstämmer med europeiska miljömärkningskrav för textilier. Vi jobbar aktivt med att få alla våra egen-producerade textilier godkända för den nya standarden för EU Ecolabel, ett arbete vi hoppas vara klara med under våren 2017.

IMO Res. A.652 (16)

“Skeppsratten” är en märkning som visar att Bogesunds Väveri AB uppfyller det internationella sjösäkerhetsorganet IMO:s krav på kvalité- & flamsäkerhet. Certifikat nr. 110404.

All tillverkning sker fortfarande i Ulricehamn, i samma lokaler där allt startade för mer än 80 år sedan. Sedan dess har såväl lokaler som maskinpark förändrats flertalet gånger men kvar finns hantverket och glädjen i att utveckla och tillverka högkvalitativa tyger för offentlig miljö och transportsektorn.

Idag arbetar vi i huvudsak med två material: ull (i flera fall kombinerat med polyamid för bättre slitstyrka), samt Trevira CS. Vi har lång historia som leverantör av tvättbara tyger i Trevira CS och därför är det också naturligt att vi i framtiden fokuserar än mer på detta material då det har klara funktionella fördelar än många andra material. Dessutom är Trevira CS 100 % återvinningsbart!

Processen startar med råvita garner, vilka färgas hos en närliggande samarbetspartner. När garnerna är färgade, kontrollerade och godkända går de vidare in i väveriet för de olika processer som erfordras innan man har ett färdigt och kvalitetssäkrat tyg i sin hand.

Som väveri betraktat har vi en bred och anpassningsbar produktion med många möjligheter. Vi väver i traditionella skaftvävstolar, men framför allt i Jaquardvävstolar, en teknik som ger möjlighet att arbeta med avancerade mönster- och konstruktionslösningar. Genom detta har vi lång erfarenhet av att tillverka textilier med tydlig design och visualitet, tyger som uttrycker det där ”lilla extra”! Vår målsättning är att även i framtiden vara väveriet som utvecklar och väver attraktiva tyger.

Vill du veta mer om vår produktion är du alltid välkommen att kontakta oss för mer information eller en personlig visning.

En bransch i förändring kräver nya tankar!

Att axla ett familjeföretag som i generationer varit en självklar spelare på den svenska textilmarknaden är ett ansvar kopplat till flera utmaningar. På bara några få år har marknaden förändrats i takt med att nya aktörer äntrat spelplanen, något som också kräver att vi ser över arbetssätten och blir bättre på att förtydliga våra styrkor och fördelar.

Bogesunds har under alla år haft högt fokus på kvalitet och service. För oss är Martindale en “icke-fråga” då våra tyger ständigt skall ha kvalitet utöver det vanliga. Av den anledningen väljer vi nu att döpa om våra standardkollektioner till Swedish Collections. Det nya samlingsnamnet förtydligar vårt ursprung och att samtliga kollektioner än idag är en produkt av ett hantverk utfört i Ulricehamn. Att kalla en kvalitetsvara som tillverkats av yrkesskickliga medarbetare för standard känns både fel och missvisande och därför blir våra lagerförda artiklar nu Swedish Collection.

Dessutom kommer vi arbeta än mer på att skapa unika uttryck i våra textiler, en målsättning som främjar vår idé att tyg från Bogesunds inte skall kunna ersättas med andra producenters artiklar. Våra kollektioner skall ha en styrka och unikitet som framhåller det svenska hantverket, ett uttryck vi tror framtidens marknad kommer efterfråga.

Med en 80-årig erfarenhet medföljer även en diger bank av kunskap om mönster, material och konstruktion. Vi har under många år arbetat med att erbjuda vår spetskompetens till kunder inom exempelvis större transportprojekt där projektbaserade textiler ofta är en självklarhet. Nu vill vi ta nästa steg och erbjuda detta verktyg även till övriga marknaden.

Nu lanserar vi ett affärsområde kallat Textile Performance. Detta koncept är skapat för att ge inredare, designer och arkitekter möjlighet att själva vara med i skapande-processen och våga se bortom “standard”, detta även i mindre volymer! Vi tror det finns en stor efterfrågan på marknaden att börja “tänka textilt” igen, att se och använda de möjligheter som textilen erbjuder och på så sätt kunna erbjuda mer unika och personliga inredningar. Med Textile Performance blir vi ett precisionsverktyg du kan använda för att skapa framtida inredningar som till fullo möter kundens vision.

Med Swedish Collections och Textile Performance står Bogesunds starkt inför framtiden samtidigt som vi ständigt är ödmjuka inför marknadens krav och önskemål. Med nytt shoowroom i Stockholm vill vi åter bli en självklar samarbetspartner till kreativa människor och förse marknaden med nya, unika kollektioner. I min roll är det viktigt med nära och enkla relationer till marknaden och därför finns jag alltid till hands för att berätta mer om våra kollektioner eller arbetssätt.

Du är alltid välkommen.

Hälsningar

Karin

PRODUKTIONSANSVARIG
ANNA-KARIN BORGSTRÖM

Telefon: 0321-298 51
Mobil: 0765-25 18 51
E-post: [email protected]

Med övergripande ansvar för vår produktion säkerställer Anna-Karin hela tillverkningsprocessen, från garnavrop till färdig produkt.
I
I

EXPORTCHEF / ÄGARE
BENGT CARDELL

Telefon: 0321-298 42
Mobil: 0705-84 24 18
E-post: [email protected]

Bengt arbetar med våra export- och transportkunder och är ägare av Bogesunds tillsammans med sin kusin Åke.
I
I
I

SÄLJARE
ERICA CALLERHOLM

Mobil: 0765-25 18 48
E-post: [email protected]
I

Erica är vår representant i Stockholm/Mälardalen där hon besöker inredare och arkitekter. Vill även du få mer info om våra kollektioner, kontakta henne gärna.

INKÖPSANSVARIG / ÄGARE
ÅKE CARDELL

Telefon: 0321-298 41
Mobil: 0705-91 41 46
E-post: [email protected]

Med över 40 års erfarenhet från branschen och tidigare VD ägnar sig Åke idag åt att optimera inköp av garner och även söka efter nya spännande råmaterial.

KONSTRUKTION / MÖNSTERUTV
HILLEVI ERNALD LINDHAGEN

Telefon: 0321-18 00 61
E-post: [email protected]
I

Med mångårig erfarenhet som lärare på Textilhögskolan inom mönsterkonstruktion ansvarar Hillevi för allt mönster- och konstruktionsarbete i våra textilier. Mycket av arbetet innefattar utveckling av nya produkter.

EKONOMIANSVARIG
BERIT HERMANSSON

Berit Hermansson
Telefon: 0321-298 43
E-post: [email protected]

Berit har varit verksam inom företaget under många år och är idag ekonomiansvarig.
I
I
I

VD / DESIGNANSVARIG
KARIN NILSSON

Telefon: 0321-298 59
Mobil: 0730-30 26 81
E-post: [email protected]

Som 4:e generation i ägarfamiljen övertog Karin 2014 rollen som VD för företaget från sin far. Dessförinnan hade hon under många år arbetat med design- och kollektionsutveckling, ett arbete hon fortsätter att axla i sin nya roll.

ORDER/KUNDSERVICE
JOAKIM RICKARDSSON

Telefon: 0321-298 46
E-post: [email protected]
Kundorder via e-post: [email protected]

Joakim sköter all orderläggning och är med sin långa erfarenhet inom företaget också en kunskapsbank som hjälper dig i frågor kring vårt sortiment. Joakim besöker också kunder i vårt geografiska närområde, exempelvis Borås, Jönköping och Skövde.

KVALITET & MILJÖ
AMANDA GUNNARSSON

Telefon: 0321-298 50
E-post: [email protected]

I

Amanda är vår nya miljö- och kvalitetsansvarig. Hon är utbildad textilingenjör och kommer närmast från en liknande tjänst inom Kinnarpskoncernen.

FSG- OCH MARKNADSCHEF
TOBIAS TORSBORN

Telefon: 0321-298 47
Mobil: 0765-25 18 47
E-post: [email protected]

Tobias ansvarar för hela vår försäljning, såväl inom Swedish Collection som Textile Performance. Förutom försäljning ansvarar han även för företagets kommunikation och marknadsföring. Tobias reser som representant på södra Sverige.

TESTLAB

I vår verksamhet har vi ett eget internlab där vi utför regelbundna tester på våra standardkollektioner, detta för att säkerställa att material och konstruktion utförts korrekt. Det är även här vi utför de första grundläggande testerna på ett kundunikt tyg. Bland de tester vi själva utför finns bland annat:

– Slitstyrka (Marindale)
– Sömskridningstest
– Brandtester (SS-EN 1021:1-2)

Förutom detta testar vi även samtliga garner innan de går in i produktion. Kontroll sker såväl på vita rågarner som när garnet kommer tillbaka från färgning, detta för att upptäcka eventuella försämringar i hållbarhet.

Utöver våra egna tester utförs även externa tester för att säkerställa att våra tyger håller den kvalitet som marknaden / kunden efterfrågar. Detta är vanligt vid utveckling av kundunika textilier för transport där kraven är högre än för tyger till offentlig miljö. Exempel på sådana tester är bland annat den nya europeiska tågstandarden EN 45 545. Vi använder endast certifierade institut vid externa tester, i Sverige oftast Statens Provningsanstalt i Borås.

Vill du veta mer om vårt internlab, kontakta gärna Erica Sjöberg.

Vill du besöka oss i Stockholm är du välkommen till vårt showroom Etage1, beläget på Rosenlundsgatan 40. Här finns vi tillsammans med 10 andra företag inom möbel- och inredningsbranschen och målsättningen är att skapa en miljö där du som inredare eller arkitekt kan hitta kunskap, inspiration och material till dina kommande projekt. Vår egen säljare Erica är inte alltid på plats, men under öppettiderna möts du alltid av vår leende och hjälpsamma värdinna Jessica.

Etage1 ligger i Tobaksbolagets gamla lokaler och i samma byggnad hittar du flera spännande inredningsföreagat. Tillsammans skapar vi gruppen Stockholm Design District.

Etage1 är öppet Mån-Fre mellan 09:00 – 17:00

Besök gärna Etage1 egna hemsida för mer information.

För mötesbokning eller övrig information, kontakta Erica Callerholm!